IJsselbarbelen

Back to these barbel days

Back to these barbel days

26.04.2014.

[mashshare]

Met Tim Janssen weer eens afgesproken om de barbeel achter zijn vodden te zitten.
Vroeg in de ochtend kwam hij mij ophalen. En met een vaart zijn we richting de stek gereden. De ochtend was fris het had weer gevroren. Hopelijk gooit de temperatuur geen roet in het eten. Na 2 uurtjes rijden komen we op de plek van bestemming aan. De zon  was net boven de horizon een kijkje komen nemen.  Mooi diffuus oranje licht begroet on. Spullen uit de auto en gaan met die banaan. Ik merk dat ik veel zin heb ook om weer met mijn oude vismaat op pad te zijn.

Wat een heerlijk sfeertje hangt er weer. Magische, mythische mistflarden hangen boven het water en de rivier kabbelt lekker voort. Troep in de bomen verraden hoe hoog de waterstand hier kan zijn. Grindbanken komen bijna weer boven water. Ik ben blij om Tim als visgids bij me te hebben hij heeft de afgelopen jaren heel wat tijd gestoken in het verkennen en het vissen op dit water. Er is een mooi visbestand op dit water, barbeel kopvoorn winde brasem karper maar ook forel.

We gaan met 3 hengels vissen een recht vooruit en 2 stroom afwaarts. Op de stek kunnen we niet met meer hengels uit de voeten. De ruimte is gelimiteerd.

Korven van 150 gram  worden gevuld met het lekkere mengsel van ontkiemde hennep en krioelende maden. De maden zijn voorzien van lekkere masala curry. Mijn maag begint gelijk te knorren. De ochtend begint rustig maar na een uur de eerste aanbeet. Ik mocht gelijk de spits afbijten. Heerlijk gevoel een barbus die zich lekker verzet in de stroming van de rivier. De Expert rod buigt door tot het handvat. Het is belangrijk om laag te drillen. Dit doe je door de hengel horizontaal te houden. Je ziet veel mensen hoog drillen, de vis heeft dan alleen maar de neiging om de tegengestelde richting op te gaan. De diepte in. Je hebt veel meer controle over de hengel en de vis als je je hengel horizontaal houdt. De barbus wordt voorzichtig richting het landingsnet gedirigeerd. We onthaken de barbeel  en laten deze  even bijkomen in  het landingsnet.

De eerste barbeel is aan de kant

De eerste barbeel is aan de kant

Na deze barbeel een poosje later weer een aanbeet. De vis bood niet zoveel verzet en het bleek een mooie beekforel te zijn. Deze vissen zijn altijd een pareltje om te zien. Helaas met een barbeel hengel geen sport. Maar met een licht aftma vliegenhengeltje een zeer leuke sport. Maar daar waren we niet voor gekomen.

beekforel

Hierna viel het een tijdje stil en stil zitten is niets voor Tim. Hij was nieuwsgierig hoe de rivier door het recente hoogwater is veranderd. Het leek er op of er een berg grind vanuit het midden van de rivier verplaatst is langs de rand van de hoge oever aan de overkant. Een plek waar een ijsvogel zijn nest heeft. We zien de blauweschicht regelmatig langsvliegen en genieten van zijn schelle kreten. Tim besloot  om het hogerop te zoeken, in een nabij gelegen boom klom hij  in de top. Met deze eagleview kon Tim goed het verloop en de structuur van de rivier lezen. De bedding was weer veranderd, geulen verplaatst  kiezelbanken  zijn naar een andere plek gewandeld.

100_3895 - kopie

De passie voor het vissen spat er af. Wat steekt deze jongen toch een tijd in het vissen en wat doet hij er allemaal wel niet voor. Uit de boom gekomen word er besloten om de hengels opnieuw te positioneren.  Ah nee struiken en bomen waar we  rakelings langs moeten gooien. Ja ja mijn specialisme. Doe ik dagelijks op de IJssel Ha ha.

Ik heb al eens vaker bomen opgetuigd bij deze rivier. I’m dreaming of a …….. Ik gooi in bijna perfect op de plek maar de wind wappert de lijn net over een tak heen. Ik sta te klungelen om de lijn uit de boom te krijgen. Maar nee. Zoals het een gentleman betaamd besloot Tim om in de boom te klimmen en de lijn te bevrijden. Hij zit meer in bomen dan achter zijn hengels vandaag denk ik. En yes hoor kraaakkkk en een  halve plons. Tim flikkert een 3 tal meters naar beneden land net aan de rand van het water en het steile taluut en de rivier op zijn kont. De lijn gered en zijn stuitje bezeert.

Als zalf op de wonde besluit ik om maar lekkere hamburgers te gaan bakken, het was al weer lunch tijd. Ben je lekker aan het kokkerellen aan de waterkant dan weet je het wel. En ja wel de aanbeet ik  ga snel naar de hengel en sla aan ik voel de vis en ik voel een seconde later niets meer. Grrrrr hoofdlijn breuk.

Ik ben snel getroost met een lekker hamburger. Het was tijd om ons zelf  met dampende warme spam te voorzien.

De druipende mayo en  ketchup van onze toeten gepoetst en Tim kon weer vol aan de bak. Wat een mooie aanbeet. Tim slaat aan  en rent met hengel al snel stroom afwaarts. De barbeel en zo te zien is het een mooi exemplaar neemt een run in de hoofdstroom richting een plek waar je de vis absoluut niet wil hebben. Een flinke stapel van takken, bomen en ander zooi die door het hoge water is achtergelaten. Hij pareert de barbeel vakkundig. Maar de vis blijft stoïcijns op de bodem liggen. De barbeel zorgt er voor dat de stroom hem tegen de bodem aandrukt. Wat een slimme vissen zijn het toch. Met een strakke en toch ook voorzichtige dril wordt de barbeel richting het schepnet gedirigeerd. Tim zijn ogen schitteren, dit is een zeer mooi exemplaar voor deze rivier. Zou het een double zijn. Maar op een gram na is het niet een double maar wel een nieuw PR voor deze rivier. Dat kan ik nou zou waarderen aan Tim. Het is geen double op die ene gram na en hij maakt het er ook niet van. En toch blij.

foto 2

Een mooie dame ligt in het schepnet en kogeltje rond. Vol met eieren voor een hoop nageslacht. De paai zal snel beginnen op deze rivier. Ik mag de fotograaf uithangen en deze memorabele momenten op de gevoelige digitale plaat vastleggen.

foto 1

Hierna vangen we nog een een kopvoorn en missen een aanbeet. We besluiten om te stoppen en weer richting huis te gaan. Een mooie dag mooie vangsten en weer veel beleefd. Tim is ook benieuwd naar de beelden die de onderwater camera heeft gemaakt. Een hengel was voorzien van een onderwater camera. Deze hengel was werkeloos gebleven. Blijkbaar hadden de filmsterren geen zin in eten. Maar wel voor poseren voor de camera.  Geniet van de mooie impressie die door Tim is gemaakt.

Thanks for the great day Tim

 

Author:

Frank on april 26, 2015 AT 08 pm

Ha die Mike. Hele mooie lay-out van je site. En een eindelijk weer eens een heerlijk verhaal om te lezen met dito foto’s en films. Heb me rot gelachen zoals je schreef dat die Tim uit de boom pleurde…(gelukkig geen letsel, want dan is het NIET leuk meer).

Ik denk dat de tekst iets donkerder van kleur mag zijn…

grt.

    Mike on april 26, 2015 AT 08 pm

    ik zit nog wat te stoeien met kinderziektes wordt aan gewerkt Frank

Cees van Dongen on april 26, 2015 AT 09 pm

Helemaal terug! Fijn om weer dingen van je te lezen Mike, smeuig en herkenbaar in meer dan en opzicht. Gauw maar weer gezamenlijk op pad toch!

eric on april 27, 2015 AT 02 am

Mooi verhaal weer tof dat je weer trug bent geniet altijd van je verhalen.

pettor claessen on april 27, 2015 AT 04 am

leuk dat je weer meer tijd heb voor je hobby (vissen, barbeel ) mike , en je site is mooi geworden in het nieuwe jasje !!!
mvg patrick

Joris on augustus 21, 2015 AT 03 pm

Hoi Mike,

Ik moet zeggen dat ik al een hele tijd niet meer op IJsselbarbelen.nl ben langsgekomen. Had toch wel te maken met de wat ‘brakke’ navigatie en traagheid van de site. Dit ziet er een stuk frisser en overzichtelijker uit. Erg mooi avontuur wat je met Tim hebt gehad. Genot om te lezen. Maar eh, ben je er de rest van de zomer niet meer op uit geweest? Tijd voor meer vulling! 😉

Grs. Joris